Turnéfolk: Helene Guåker

Foto: Iris Engen Skadal

Kvifor turnerer du, og kva gjer du eigentleg når du er ute og reiser?

  1. Fordi jeg får treffe veldig mange forskjellige barn og unge.
  2. Fordi jeg får snakka om bøkene mine og litteratur generelt.
  3. Kanskje er jeg så heldig at jeg klarer å inspirere noen til å lese og skrive litt også.
  4. Og fordi jeg trenger pengene!

Hva jeg gjør? Helt konkret er det å ta toget til et litt slitent hotell dagen før første oppdrag. Da har jeg gjerne litt sommerfugler i magen og kanskje sover jeg litt dårlig om natta. Idet jeg treffer elevene dagen etter forsvinner sommerfuglene. Jeg forteller om bøkene mine, kanskje gir jeg noen skriveoppgaver, eller kanskje snakker jeg om og leser dikt. Det som er bra med å skrive i mange ulike sjangre gjør at jeg også kan snakke om veldig mye innen skriving. Det beste jeg veit er når elevene bombarderer meg med spørsmål når vi nærmer oss slutten av timen.

Kor lenge har du drive på?

I 10 år.

Kva er det beste turneminnet ditt?

Under ei lydprøve begynte jeg å nynne litt på en Vazelina-låt, og en av guttene som var med og rigga kunne sangen. Plutselig sto vi der og sang sangen sammen. Det må være et av de beste minnene jeg har. Men jeg har mange gode minner og et annet er da jeg snakka med en skoleklasse om bøkene mine, og en av elevene kom bort etterpå og sa at han aldri kunne bli forfatter fordi han hadde dysleksi. Da var det veldig gøy å ramse opp navn på forfattere som har dysleksi! Smilet hans ble bare større og større for hvert navn jeg nevnte.

Og det verste?

Det må ha vært da jeg reiste rundt med ei dikt-forestilling. Jeg framførte dikt sammen med musikk, og en gjeng elever satt og snakka konstant under hele forestillinga, uten at noen lærere greip inn. Det var ganske fortvilende.

Har du ei festleg turnehistorie som du kan dela?

Jeg var på en videregående skole og snakka med tip-elever om den aller første boka mi, ei bok som handler mye om råning og om å skru motorer. Og elevene var skikkelig med, stilte spørsmål og var så fine og gode. Mye på grunn av at de hadde en veldig flink lærer som hadde forberedt dem godt. Etter å ha møtt denne klassen ble jeg så inspirert at jeg måtte skrive ei ny bok i fra rånemiljøet. Den ble nominert til Brageprisen, så litt av hvert kan skje når man er ute og snakker med elever!

Elles då?

Forfatterlivet mitt består stort sett i å skrive bøker og undervise i skriving eller holde foredrag om bøkene mine. Jeg synes det er spesielt fint når jeg turnerer med et opplegg der jeg rigger stoler og lydutstyr sammen med elever, for da får jeg snakka med dem på en helt annen måte enn i et klasserom eller en aula.

I denne spalta deler turnerande menneske sine beste historier frå livet på vegen. Alle historiene finn du samla her.

  • Fullt namn: Helene D. Guåker
  • Alder: 37
  • Favorittfarge: Okergul
  • Badar helst i: Dusjen

Publisert av Anders Totland

Forfattar, kokk, organist, journalist, pratmakar og skrytepave.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: